Herbata detoksykacyjna to mieszanka ziół i owoców, która ma na celu wspomagać proces detoksykacji organizmu.
Skład herbaty zawiera m.in.:
- Liście pokrzywy, które są bogate w witaminy i minerały;
- witaminę C;
- witaminę K;
- żelazo;
- magnez ;
- wapń.
Pokrzywa ma właściwości moczopędne i oczyszczające organizm z toksyn. Liście mięty pieprzowej, które mają właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Mięta pomaga w trawieniu i poprawia krążenie krwi. Liście jeżyny, które są bogate w witaminę C i żelazo. Jeżyna ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Owoce aronii, które są bogate w przeciwutleniacze i witaminę C. Aronia pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu i poprawia krążenie krwi. Owoce maliny, które są bogate w witaminę C i kwasy organiczne. Malina ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Herbatę należy zaparzać w proporcji 1 łyżeczka herbaty na 200 ml wrzącej wody. Parzyć przez 5-7 minut. Herbatę można pić 2-3 razy dziennie.