Ziółko Dzika Róża Skórka 100 g
Dzika róża – charakterystyka rośliny
Dzika róża [łac. Rosa canina] to gatunek krzewu z rodziny różowatych, który można spotkać w całej Europie, w Afryce Północnej czy w Azji. W Polsce jest gatunkiem pospolitym, widuje się ją tak w stanie naturalnym jak i na uprawach. Dzika róża jest bardzo cennym surowcem zielarskim i ma zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym i kosmetycznym, ale również jako roślina ozdobna. Swoją popularność zawdzięcza m. in. temu, że jest prawdziwą bombą witaminową. Najcenniejszym i najbardziej pożądanym surowcem zielarskim z dzikiej róży są jej owoce.
Owoce dzikiej róży zawierają:
- witamina C – to właśnie dzika róża jest najbogatszym, występującym naturalnie źródłem tej ważnej dla naszych organizmów witaminy
- karotenoidy takie jak likopen czy luteina występujące w owocach dzikiej róży w dużych ilościach, wykazują działanie antyoksydacyjne dzięki czemu chronią organizm przed wieloma ciężkimi, przewlekłymi chorobami
- związki polifenolowe w tym garbniki, antocyjany czy flawonoidy o równie silnym działaniu antyoksydacyjnym co karotenoidy
- witaminy z grupy B odpowiedzialne przede wszystkim za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego – łagodzą napięcie nerwowe, poprawiają nastrój i sprawność intelektualną witaminy A, E i K
- cukry, pektyny, kwasy organiczne i foliany
- sole mineralne takie jak sole wapnia, potasu, magnezu, krzemu oraz żelazo
Wskazówka
Przechowujmy ją w szczelnych, zamykanych opakowaniach. To właśnie z uwagi na ten punkt, każde z naszych opakowań posiada zamknięcie strunowe umożliwiające łatwe zamykanie i otwieranie. W przypadku skórki owoców dzikiej róży w zwykłej folijce, nie dość, że po otwarciu pojawia się ryzyko nabrania wilgoci, to jeszcze bardzo łatwo może wysypać się z opakowania np. w szufladzie czy szafce. Dbamy o Waszą wygodę!
Dzika róża – kiedy warto po nią sięgać?
- Niedobory witamin i zwiększone zapotrzebowanie na witaminy z uwagi na zwiększony wysiłek fizyczny, psychiczny, nowotwory, choroby zakaźne, ciąża, zespół zaburzonego trawienia oraz wchłaniania i wiele więcej
- Osteartoza i reumatoidalne zapalenie stawów – dzika róża podawana w dużych dawkach wykazuje silne właściwości przeciwbólowe oraz regenerujące chrząstkę stawową
- Zapobiegawczo przeciw nowotworom. Z uwagi na zawartość związków polifenolowych dzika róża wykazuje działanie dezaktywujące reaktywne formy tlenu, dzięki czemu może przyczyniać się do zapobiegania nowotworom.
- Układ sercowo-naczyniowy – wysoka zawartość przeciwutleniaczy w owocach dzikiej róży ma zbawienny wpływ na serce i układ krążenia
Ciekawostka
Wystarczy spożyć od 1 do 3 owoców dzikiej róży, aby pokryć 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
Propozycja stosowania
Jedną łyżeczkę skórki dzikiej róży zalać szklanką wrzątku, a następnie pozostawić do zaparzenia na 10-15 minut w naczyniu z przykryciem.
Nalewka z owoców dzikiej róży
Potrzebne składniki:
- 500 gram owoców dzikiej róży
- 1 litr 40% wódki
- 150 gram miodu
Umyte owoce dzikiej róży rozgnieść i zalać przygotowanym wcześniej litrem wódki. Następnie dodać 150 gram dobrej jakości miodu, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na mniej więcej 2 tygodnie. Po tym czasie zlać, przecedzić i rozlać do butelek.
Skład produktu: 100% suszona, odpestkowana skórka dzikiej róży
Najwyższa jakość surowca.
Kraj pochodzenia: Polska