Dostępny
17,53zł
Gwarancja. Ustawa o ochronie praw konsumentów nie przewiduje zwrotu tego produktu odpowiedniej jakości.
Suplement diety Ziółko Hibiskus Kwiat 150g (5904323160012)
Dostępny
17,53zł
Gwarancja. Ustawa o ochronie praw konsumentów nie przewiduje zwrotu tego produktu odpowiedniej jakości.
Ziółko Hibiskus Kwiat 150 g
Czym jest hibiskus?
Hibiskus (róża chińska) to tak naprawdę ketmia, choć w Polsce zdecydowanie bardzie przyjęło się spolszczenie nazwy łacińskiej, czyli hibiskus. Hibiscus Sabdariffa, zwany też ketmią szczawiową lub malwą sudańską – jest to roślina ozdobna posiadająca szereg właściwości prozdrowotnych, niemniej jednak swoje zastosowanie odnajduje również w kosmetyce oraz kuchni. Charakteryzuje go duża zawartość antocyjanów, polifenoli, flawonoidów, witaminy C oraz kwasów organicznych.
Rola hibiskusa w naszym organizmie
Hibiskus i jego właściwości są wykorzystywane już od wielu lat w medycynie tradycyjnej. Wykorzystywano go przede wszystkim w celach oczyszczania organizmu z toksyn, ponieważ pobudza przemianę materii, wykazując przy tym lekkie działanie przeczyszczające oraz moczopędne. Dodatkową zaletą takiego działania jest zapobieganie zastojom wody w organizmie.
Dodatkowe zalety
Regularne stosowanie naparu z hibiskusa wpływa pozytywnie na prawidłowy poziom cholesterolu, ciśnienia krwi w naczyniach, a także korzystnie wpływa na funkcjonowanie wątroby. Obecna w składzie tej rośliny witamina C wykazuje pozytywne oddziaływanie na naczynia krwionośne, ponieważ wzmacnia ich ściany zapobiegając pękaniu i tworzeniu się pajączków. Ponadto jak powszechnie wiadomo witamina C odgrywa znaczącą rolę w utrzymywaniu odporności naszego organizmu.
Skład produktu: 100% hibiskus, najwyższa jakość surowca.
Kraj pochodzenia: Polska
Kuchenne zastosowanie
Hibiskus ma także wiele zastosowań w kuchni. Dżemy, galaretki, aromatyzowanie sosów i deserów czy stosowanie do przygotowania soków oraz syropów to tylko niektóre z pomysłów na jego wykorzystanie. Liście hibiskusa można również wykorzystać do sałatek lub przyprawienia mięsnych potraw.