Ziółko Ostropest ziarno 200 g
Ostropest plamisty [łac. Silybum marianum] jest jednoroczną rośliną uprawną należącą do rodziny astrowatych, którą stosunkowo łatwo można spotkać również w stanie naturalnym. Dość często jest mylony z popularnym ostem z uwagi na wizualne podobieństwo. Charakteryzuje się ostro zakończonymi, kłującymi liśćmi oraz fioletowymi kwiatami. Od ostu odróżnia sie między innymi wysokością – może sięgać ok. 2 metrów. Pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego, aktualnie powszechnie występuje w Europie Południowej, Egipcie, Izraelu i Turcji. Surowcem zielarskim cenionym w ziołolecznictwie są nasiona (ziarna) ostropestu plamistego.
Ostropest plamisty – źródło składników odżywczych.
Ziarna ostropestu plamistego zawierają:
- sylimarynę wykazującą właściwości silnie odtruwające, żółciotwórcze, żółciopędne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne
- fitosterole charakteryzujące się tym, że pomagają obniżyć poziom cholesterolu, a także zmniejszają ryzyko miażdżycy oraz zawału
- związki polifenolowe, które uszczelniają naczynia krwionośne, chronią mięsień sercowy, a także obniżają ciśnienie
- kwas linolowy mający mnóstwo cennych właściwości dla organizmu
- witamina E słusznie uważana za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy
- flawonoidy charakteryzujące się działaniem przeciwzapalnym, przeciwalergicznym, przeciwmiażdżycowym czy przeciwcukrzycowym
- błonnik wpływający pozytywnie na perystaltykę jelit
Wskazówka
Ostropest plamisty mielony nieodtłuszczony charakteryzuje się tym, że jest mielony z pełnego ziarna. Oznacza to, że przy dobrym przechowywaniu zachowuje niemal wszystkie właściwości ziarna ostropestu, jednocześnie będąc znacznie łatwiejszym w stosowaniu. Aby nie utracić właściwości przechowujmy go w szczelnych, zamykanych opakowaniach. To właśnie z uwagi na ten punkt, każde z opakowań posiada zamknięcie strunowe umożliwiające łatwe zamykanie i otwieranie.
Ostropest plamisty – kiedy warto po niego sięgać?
- Problemy z wątrobą – ostropest z uwagi na wysoką zawartość sylimaryny, wykazuje działanie detoksykujące, regeneracyjne oraz przeciwzapalne wątroby.
- Podwyższony cholesterol – fitosterole zawarte w tym surowcu pozytywnie wpływają na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu w organizmie.
- Profilaktyka w obrębie układu krwionośnego – składniki aktywne ostropestu uszczelniają naczynia krwionośne, chronią mięsień sercowy, a także obniżają ciśnienie.
- Profilaktyka nowotworowa – kwas linolowy oraz przeciwutleniacze stosowane są w profilaktyce nowotworowej.
- Pielęgnacja skóry i włosów – olej z ostropestu jest używany do pielęgnacji i stosowania miejscowego.
Skład produktu: 100% ziarno ostropestu plamistego. Najwyższa jakość surowca.
Kraj pochodzenia: Polska
Ciekawostka
Sylibina pochodząca z ostropestu plamistego była wykorzystywana dożylnie jako antidotum (odtrutka) na zatrucie toksyną grzybową muchomora zielonawego (Amanita phalloides), która wywołuje niebezpieczne uszkodzenie wątroby.
Propozycja stosowania
Jedną łyżeczkę zmielonych nasion ostropestu (ok. 3 g) zalać szklanką (250 ml) gorącej wody i powoli ogrzewać do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez ok. 5-10 minut, odstawić na 15 minut, przecedzić. Pić w trzech porcjach w ciągu doby.
Można go również wykorzystywać jako dodatek do sałatek, shake’ów czy nawet kanapek.
Zielony shake z ostropestem
Potrzebne składniki:
- 100 gram młodego szpinaku
- 1 łyżka mielonego ostropestu
- banan
- 3 łodygi selera naciowego
- gruszka
- 250 ml wody
Gruszkę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić na kawałki. Banana obrać ze skórki, a seler pokroić na małe kawałki. Szpinak dokładnie wypłukać. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Na zdrowie!