Ziółko Kruszyna Kora 50g
Dobrze wysuszona kora kruszyny zawiera antrachinony w ilości nie mniejszej niż 6% w przeliczeniu na glukofrangulinę A. W przeważającej mierze są to franguloemodyna i jej pochodne. Właśnie z uwagi na zawartość tych związków kora kruszyny ma tak gorzki smak i właściwości przeczyszczające – pobudzają one soki trawienne i wpływają na lepsze przyswajanie pokarmów.
Kora kruszyny – na zaparcia
Ze względu na wysoką zawartość antrazwiązków w korze kruszyny pobudza ona ruchy perystaltyczne oraz hamuje wchłanianie wody przez ścianki jelita. Powoduje to, że masa kałowa rozrzedza się i zwiększa swoją objętość. Właśnie z tego powodu surowiec ten nadaje się na okresowe zaparcia. Co ważne działanie przeczyszczające obserwuje się dopiero po 6-10 godz. od podania kruszyny, ponieważ antrazwiązki dopiero w jelicie grubym są degradowane przez bakterie do aktywnego metabolitu.
Herbatka na problemy z wątrobą
Składniki:
- 1 łyżeczka kory kruszyny
- 1 łyżeczka korzenia lukrecji
- 250 ml wody
Sposób przygotowania: Mieszamy korę kruszyny z korzeniem lukrecji. Całość zalewamy wodą i stawiamy na małym ogniu, gotujemy przez około 10 – 15 minut. Tak przygotowany napara przecedzamy i gotowe.
Dawkowanie: Zaleca się picie około ½ szklanki naparu średnio dwa razy na dobę.
Propozycja stosowania: Łyżeczkę kory zalać szklanką letniej wody. Ogrzewać do wrzenia, gotować powoli pod przykryciem przez 15 minut. Odstawić na 10 minut i przecedzić. Wypić jednorazowo przed snem. Stosować nie częściej niż 3 razy w tygodniu.
Skład produktu: 100% kora kruszyny. Najwyższa jakość surowca.
Kraj pochodzenia: Polska
Przeciwwskazania:
- Uczulenie na korę kruszyny
- Niedrożność, zwężenie lub atonia jelit, ostre choroby zapalne jelit
- Wrzodziejące zapalenie okrężnicy
- Zapalenie wyrostka robaczkowego
- Dzieci poniżej 12 roku życia, ciąża oraz karmienie piersią