Flos Owoc ostropestu 100 gOstropest plamisty był niegdyś dość popularnym warzywem. Młode liście ostropestu dodawano do sałatek i przyrządzano podobnie jak szpinak, koszyczki kwiatowe miały przypominać minikarczochy. Obecnie na rynku dostępny jest ostropest sproszkowany - z powodzeniem można dodawać go do każdej potrawy.
Ostropest jest jednym z najlepszych środków stosowanych w celu odtrucia organizmu, a także w przypadku uszkodzeń, stłuszczeniu i marskości wątroby oraz zaburzeniach pracy woreczka żółciowego. Co ważne, nie stwierdzono żadnej toksyczności tej rośliny. Przeciwwskazaniem do jego stosowania jest jednak niedrożność dróg żółciowych. Ostropestu plamistego nie zaleca się również podczas ciąży i karmienia piersią.
Właściwości prozdrowotne:
- wspomaga przy schorzeńiach wątroby takich jak otłuszczenie, marskość i inne choroby
- wpływa na obniżenie poziomu enzymów wątrobowych we krwi
- pomaga w problemach z pracą woreczka żółciowego
- może pomagać w innych schorzeniach układu pokarmowego np. w chorobach trzustki
- obniża poziom cukru we krwi
- stosowany pomocniczo w chorobach płuc i nerek
- działanie antyoksydacyjne
- trwają badania nad jego skutecznością w profilaktyce
- chorób neurodegeneracyjnych takich jak choroba Alzheimer'a
- wspomaga terapię przeciwnowotworową w przypadku raka płuc, trzustki, nerek i skóry
Składniki: Owoc ostropestu plamistego (Silybi mariani fructus) - 100 %
Sposób stosowania: Spożywać trzy razy dziennie:
a) jako przyprawę tzn. rozdrobnione/zmielone owoce ostropestu plamistego dodawać do wszelkiego rodzaju potraw
lub
b) w postaci odwaru tzn: owoce rozdrobnić lub zmielić. Następnie 1 łyżeczke produktu zalać 1 szklanką gorącej wody i powoli ogrzewać do wrzenia. Gotować łagodnie pod przykryciem 5 - 10 min. Odstawić na 15 min. i przecedzić.
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym miejscu, chronić od światła.
Masa netto: 100 g